Blog 25:  Toch nog... een therapie! Hyperbare zuurstoftherapie

Ik dacht in februari/ maart dat ik na de 20 bestralingen, de operatie, 5 maanden chemo, wekelijkse oedeemtherapie en maandelijkse psychotherapie wel alle mogelijke therapieën had doorlopen eigenlijk. Maar omdat ik toch een venijnige pijn aan mijn bestraalde borst bleef houden door lymfoedeem, heb ik me toch maar weer in het ziekenhuis gemeld. Dat dus, ondanks die wekelijkse massage door de oedeemtherapeut, welke zeer zeker niet 'ontspannend' te noemen is. ☹ Het oedeem heeft zich inmiddels uitgebreid van de borst naar de ribben/ oksel en manifesteert zich als harde strengen weefsel, die zich behalve in de borst bijvoorbeeld ook tussen de ribben zitten. De oncologisch chirurg was het me eens dat de oedeem inderdaad fors was en stelde daarop voor om toch eens na te denken over hyperbare zuurstoftherapie.  

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie is een therapie die wordt ingezet om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen. Dit zuurstoftekort kan voor komen in weefsels die beschadigd zijn door bestraling, maar kan ook voor komen bij diabetische voetwonden. Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door het dichtzitten van de haarvaatjes in het gebied waar u klachten heeft.

Bij hyperbare zuurstoftherapie wordt 100% zuurstof ingeademd onder een verhoogde omgevingsdruk, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed en de weefsels toeneemt.

De behandeling vindt plaats in een hoge drukcabine, waarbij u als patiënt via een masker 100% zuurstof ademt. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water.

Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. De aangroei van bloedvaatjes heeft tijd nodig daarom zijn meerdere behandelingen nodig. Deze nieuwe bloedvaatjes blijven bestaan ook na afloop van de behandeling zodat herstel voortduurt.

Het gaat om dagelijkse behandelingen (op werkdagen) voor een periode van 6 tot 8 weken. Als patiënt ondergaat u 30 – 40 sessies van 1 uur en 50 minuten.

Bron: https://davincikliniek.nl/hyperbare-zuurstoftherapie/

Intake ‘hyperbare zuurstoftherapie’

Ik weet dat dit een heel intensief traject is en ik kreeg er dan ook geen hoera-gevoel van, maar de afgelopen maanden heeft zich toch ergens een zaadje in mijn brein genesteld en heeft het idee liggen rijpen. Ik heb me even ingelezen in deze therapie en een afspraak bij de Da Vinci Kliniek gemaakt voor een intake. Het was best een pittige vragenlijst wat betreft onderliggende medische uitdagingen, maar ik werd geschikt bevonden om deel te nemen. Men denkt dat door deze therapie er wel herstel aan bloedvaten- en lymfenweefsel te behalen is. Er wordt me nog een vrij streng regime uitgelegd, wat betreft kleding en persoonlijke hygiene want in de drukcabine mag geen synthetische kleding, wol, linnen, make-up, haarlak, deodorant, parfum etc gebruikt worden. Dagelijks ga ik dus de deur uit, als een soort woelmuis, zo zonder make- up. 😊 Maar goed.. dat uiteindelijke doel.. Nou, daar doen we het voor he? Het wordt een pittige tijd want het advies is minimaal 40 sessies a 2 uur per dag en dat iedere werkdag van de week. Dus 8 weken achter elkaar, iedere dag deze zuurstoftherapie.

Snelle start…

Ik had gedacht dat het daadwerkelijke starten van deze therapie nog wel even op zich liet wachten, maar zowaar werd ik gebeld of ik vrijdag 11 augustus jl. zou kunnen starten in Amersfoort, dus dat heb ik maar gedaan. En zo geschiede…

Eerste sessie ‘hyperbare zuurstoftherapie’

Vrijdag 11 augustus 2023; Die eerste sessie vond ik wel spannend, want je moet je voorstellen dat je in een groep van (max) 14 personen in een soort grote metalen tank gaat zitten, tegenover elkaar, en dat die tank onder een druk van 1,5 bar wordt gebracht. Deze druk is vergelijkbaar met 15 meter diepte in de zee. Deze druk is de ideale manier om 100% zuurstof toe te dienen, wat gebeurt door een zuurstofmasker. Deze wordt tijdens de intake ingemeten en je zit tijdens iedere sessie steeds op dezelfde plek en hebt je eigen zuurstofmasker. Je wordt (uiteraard) met name de eerste keer heel goed begeleid, met het klaren van de oren door de druk opbouw. Dat is best even lastig, als je bijvoorbeeld nog geen duikervaring hebt. Maar na een paar minuten hebben de meesten de trucjes wel te pakken en levert het geen problemen op. Toen we op de druk vergelijkbaar aan 15 meter diepte waren, kon het zuurstofmasker worden opgezet. Deze zet je 20 minuten op, waarna er 5 minuten pauze volgen en dan 3 x een sessie van 20 minuten. Dus 4 x 20 minuten in totaal zuurstoftoediening. In de laatste sessie wordt de druk weer langzaam afgebouwd en ploppen je oren weer open.

Het zuurstofmasker (Da Vinci Kliniek)

Ervaringen twee weken zuurstoftherapie

Vrijdag 25 augustus 2023; Inmiddels heb ik er al weer twee weken op zitten. Het klaren van de oren gaat een stuk makkelijker, maar soms werkt een oor niet zo goed mee (mogelijk door een sluimerende verkoudheid). Zo nu en dan moet het zogenaamde onder druk zetten van de tank even gestagneerd worden, als het iemand van de groep niet lukt om de oren te klaren. Dit is echt een eis, omdat je anders het trommelvlies kunt scheuren, met alle gevolgen van dien. Hier is alle begrip en ruimte voor bij iedere sessie. Ik voel me na iedere sessie een beetje licht in mijn hoofd, soms duizelig en er hangt een soort vermoeidheid achter mijn ogen. Het werkt het beste, om zodra ik thuis ben eerst een uurtje in een donkere, stille kamer zonder prikkels te liggen en daarna werk of andere bezigheden op te pakken. Na een uur of 2 neemt dit gevoel weer af. Waarschijnlijk zal het vermoeide gevoel toenemen de komende weken.

De sessies gaan best snel voorbij want we kijken gezamenlijk via Netflix leuke, ‘easy watching’ films zoals Forrest Gump, Soof etc. Omdat je elkaar natuurlijk ook lange tijd achter elkaar ziet, bouw je ook een band op en ben je betrokken bij ieders’ leven. Dat geeft mij wel een warm gevoel, ondanks dat ik weet dat dergelijke ontmoetingen enkel ‘passanten’ in (mijn) bestaan zijn. Wat prima is uiteraard. 😊

Op een werkdag zijn er 3 tijdstippen waarop de therapie gevolgd kan worden en ik heb voor de eerste gekozen. Die va 8.30 uur in Amersfoort in het Meander ziekenhuis Amersfoort. Op zich houd ik van lekker vroeg uit de veren maar toch vind ik het heen en weer rijden, de vermoeidheid van de behandeling, ernaast een paar uur werken en dit dagelijkse, vaste stramien wel pittig! Van alle behandelingen vind ik deze zowaar het zwaarste. Ik heb er nog 30 te gaan.

De drukcabine (Da Vinci Kliniek)

Vrijdag 22 september 2023; Inmiddels heb ik er 6 weken op zitten van deze therapie. Nu heb ik nog 2 weken te gaan. Ik kan inmiddels de effecten van de zuurstoftherapie merken, want na een paar weken van onrust in mijn bovenlijf (rond borsten, in oksel en op ribben) is het nu rustig geworden en is het weefsel veel zachter en lijken de lange strengen die ik voelde, weg te zijn. Dat is fantastisch, want dan kan ik voorzichtig concluderen dat het de investering van tijd en energie echt waard is. :-)  Ik zie de komende 2 weken dus met vertrouwen tegemoet. Het is wel echt heel ntensief doordat ik dagelijks voor dag en dauw op moet staan, van Vianen naar Amersfoort moet rijden om vervolgens bijna 2 uur in de zuurstoftank te gaan zitten en dan weer terug te rijden. Bij thuiskomst eet ik even wat en slaap ik in de middag gemiddeld 2,5 a 3 uur en dat trekt wel een wissel op mijn huishouden en overige bezigheden. Ik ben dus blij dat het einde in zicht is. Ik heb van de week ook nog een gesprek met de arts gehad en gelukkig vond zij het vooralsnog niet nodig om nog 10 sessies er bovenop te doen (waar ik bang voor was). 

 

Uiteindelijk doel

Door de 100% zuurstof toediening, wordt je lichaam van heel zuurstofrijk bloed voorzien, wat vergelijkbaar is met een enorme sportinspanning. Veel medepatiënten ervaren moeheid na de behandeling. Dit bouwt zich op in de  gemiddelde 40 sessies. Maar het uiteindelijke doel is dat je lichaam (uiteindelijk) de kleine bloedvaatjes die kapot zijn, bijvoorbeeld door bestraling, opnieuw gaan aanmaken en dat betekent dus herstel van beschadigd weefsel. Dit wordt met name ingezet bij mensen met forse bestralingsschade, maar ook bij slecht genezende wonden. Afhankelijk van het advies wat tijdens de Intake wordt gegeven worden er 30 tot wel 60 sessies gepland om het beste resultaat te kunnen halen.
Ik hoop echt dat dit helpt om de bloedvaatjes te herstellen, want mijn hele leven verder veel pijn aan de bestraalde borst hebben, vind ik ook geen prettig vooruitzicht. Maar met het deelnemen aan deze therapie weet ik in ieder geval zeker dat ik er alles aan heb gedaan, om zo goed als mogelijk te herstellen van de nare ziekte borstkanker. Een traject wat inmiddels al ruim anderhalf jaar duurt! De diagnose kreeg ik maar liefst in december 2021…. Als ik klaar ben met deze therapie in oktober is het al bijna tijd om de kerstballen weer van de zolder te halen 😉. Maar goed; I’ve done it! Ben best trots op mezelf dat ik het toch heel aardig doorstaan heb allemaal, zonder te verdrinken in zelf medelijden en vraagstellingen ‘waarom mij dit is overkomen’. Been there, done that.

Succes, mede-strijders!!

© 2018 - 2024 Embraced by Nathalie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel