Onderhoudsadvies leren sieraden

Om je -met liefde en zorg  en handgemaakte sieraad- mooi te houden geef ik je wat tips mee voor het onderhouden van het leer en het metaalwerk van de zetting, hangers, slot en metalen (schuif)kralen.

 

Leer onderhouden

Glad leer: Leer is een natuurlijk en ademend materiaal wat juist door het dragen zijn authentieke uitstraling krijgt. Vaak gaat het wat glimmen en wordt de kleur veelal wat donkerder. Ik maak relatief veel gebruik van nappaleer wat een bewerkte leersoort is en door wassingen op kleur is gemaakt. Dit leer hoeft nauwelijks onderhouden te worden omdat er in de meeste gevallen reeds een waxlaagje op zit.  Indien je meent dat het wat droog is, dan kun je het leer insmeren met (kleurloze) schoonpoets of uierzalf. Let op: het leer zal hierdoor flink opkleuren. Houd hier dus rekening mee!

Vachtleer: Vachtleer is heel grof in uitstraling, maar wel veel kwetsbaarder dan gewoon leer. Juist als je je sieraad met vachtleer veel draagt, houd er dan rekening mee dat de haartjes droog en kwetsbaar zijn en gemakkelijk af kunnen breken bij langdurige schuring. Dit is helaas onomkoombaar.

Tip: Wel kun je het proces iets vertraging door je sieraad te bespuiten met een ietwat vettige hairspray. Het blijft dan wat langer beschermd, maar voorkomt niet dat er slijtplekjes ontstaan. Een sieraad van vachtleer leent  zich helaas minder goed, om dagelijks te dragen.

Ruw (vezel)leer/ suede:  Suede of de ruwe zijde van leer kun je met een grof schuurpapier bewerken, om zo het loslaten van vezels tegen te gaan. 

Tip: Om de vezels te fixeren, kun je fixatiespray of gewone haarlak gebruiken. Houd wel ca. 20 cm afstand van het oppervlak en laat het goed drogen. Hiermee voorkom je het afgeven van kleur en het loslaten van vezels. Nagenoeg al het leer is gekleurd dus echt voorkomen kun je dat niet. 

 

Metaal onderhouden

Metalen sloten/ kettingen/(schuif)kralen:  De  meeste metalen sloten die ik gebruik, zijn van zinkalloy. Dit is een legering (mengsel) van een aantal metalen die ieder hun goede, sterke eigenschappen hebben. De metalen onderdelen zijn nikkelvrij om allergie tegen te gaan en bevatten een aanzienlijk deel zilver.

De metalen onderdelen zullen door de zuurgraad van de huid en de zuurstof en gassen in de lucht altijd iets corroderen. Dit is een scheikundig proces wat niet is tegen te gaan, maar wel eenvoudig vertraagd of teniet gedaan kan worden. Je kunt hier namelijk een "zilverpoetsdoek" of vloeibare zilverpoets voor gebruiken. Even het metaal opwrijven en de donkere gloed verwijnt en de glans verschijnt. Herhaal dit proces, iedere keer dat het metaal wat dof en donker wordt.

RVS (RoestVrijStaal): Dit corrodeert niet en blijft kleurecht. Het heeft daarm geen onderhoud nodig. Voordeel is dus dat het altijd mooi en sterk blijft, maar een groot nadeel is de prijs per sluiting voor een armband. Ik heb - om die reden - slechts enkele exemplaren in het assortiment met een RVS sluiting. 

© 2018 - 2023 Embraced by Nathalie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel