Onderhoudsadvies leren sieraden

Om je met liefde en zorg en handgemaakte sieraad mooi te houden, geef ik je wat tips mee voor het onderhouden van het leer en het metaalwerk van de zetting, hangers, slot en metalen (schuif)kralen.

Leer onderhouden

  • Glad leer: Leer is een natuurlijk en ademend materiaal wat juist door het dragen zijn authentieke uitstraling krijgt. Vaak gaat het wat glimmen en wordt de kleur veelal wat donkerder. Indien je meent dat het wat droog is, dan kun je het leer insmeren met (kleurloze) schoenpoets of meubelpoets voor leer. Let op: het leer zal hierdoor flink opkleuren. Houd hier dus rekening mee! Dik leer (3 mm of dikker) waarin bijvoorbeeld tekst in gestanst is, kan goed worden behandeld met meubelpoets.
  • Bewerkt leer: Ik maak relatief veel gebruik van nappaleer wat een bewerkte leersoort is en door prints, stansfiguren of wassingen op kleur is gemaakt. Dit leer hoeft nauwelijks onderhouden te worden omdat er in de meeste gevallen reeds een waxlaagje op zit. 
  • Vachtleer: Vachtleer is heel grof in uitstraling, maar wel veel kwetsbaarder dan gewoon leer. Juist als je je sieraad met vachtleer veel draagt, houd er dan rekening mee dat de haartjes droog en kwetsbaar zijn en gemakkelijk af kunnen breken bij langdurige schuring. Dit is helaas niet te voorkomen. Mijn advies is dan ook om sieraden van dit type leer niet dagelijks te dragen.
  • Suède of nubuck leer: Suède of de ruwe zijde van leer kun je met een grof schuurpapier bewerken als he vezels loslaat, om zo het loslaten van vezels iets tegen te gaan. In principe hoeft dit leer niet bewerkt en/of verzorgd te worden. Tip: Om de vezels te fixeren, kun je fixatiespray of gewone haarlak gebruiken. Houd wel ca. 20 cm afstand van het oppervlak en laat het goed drogen. Hiermee voorkom je het afgeven van kleur en het loslaten van vezels. Nagenoeg al het leer is gekleurd dus echt voorkomen kun je dat niet.

 

In het algemeen geldt dat leer zich niet leent om nat te worden!! Dit droogt het leer uit en de lijm tussen sluiting en leer kan dan loslaten. Op zichtbaar nat geworden sieraaden waarvan de lijm heeft losgelaten kan ik immers geen garantie geven. Tip: Doe je sieraad even af alsje gaat douchen of badderen.

 

Designers Quality metaal onderhouden

  • Metalen sloten/ kettingen/(schuif)kralen:  De meeste metalen sloten die ik gebruik zijn van Designers Quality (DQ) zinkalloy. Dit is een legering (mengsel) van een aantal metalen die ieder hun goede, sterke eigenschappen hebben. De metalen onderdelen zijn nikkelvrij om allergie tegen te gaan en bevatten een aanzienlijk deel zilver.

Deze metalen onderdelen zullen door de zuurgraad van de huid en de zuurstof en gassen in de lucht altijd iets corroderen. Dit is een scheikundig proces wat niet is tegen te gaan, maar wel eenvoudig vertraagd of teniet gedaan kan worden.

Je kunt hier namelijk een "zilverpoetsdoek" of vloeibare zilverpoets voor gebruiken. Even het metaal opwrijven en de donkere gloed verdwijnt en de glans verschijnt. Herhaal dit proces, iedere keer dat het metaal wat dof en donker wordt.

  • RVS (RoestVrijStaal): Dit corrodeert niet en blijft kleurecht. Het heeft daarom geen onderhoud nodig. Voordeel is dus dat het altijd mooi en sterk blijft, maar een groot nadeel is de prijs per sluiting voor een armband.

Ik heb, om die reden, slechts enkele exemplaren in het assortiment met een RVS sluiting. Op verzoek is een sieraad altijd te maken met een RVS sluiting.

 

 

© 2018 - 2024 Embraced by Nathalie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel